Hürriyet

19 Haziran 2017 Pazartesi

Meme Kanseri Nedir?

Meme dokusundaki süt kanalını oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile ortaya çıkıyor. Son zamanlarda kadınlarda çok sık görülen meme kanseri iki çeşittir. Biri süt kanallarında diğeri de süt bezlerinde gelişir. 




Meme kanserine sebep olan hücrelerin çoğalması ve yayılması oldukça zaman alır. Ancak çoğalmaya başladıktan sonra lenflere ve kan yoluyla vücudun diğer organlarına yayılır. Bu aşamada konulan tanı en önemlisi ve tehlikelisidir. Bu aşamanın tedavi oranı yüksek olduğu için erken teşhis çok önemlidir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu için erkeklerde çok daha az görülüyor. Ama hastalığın seyri kadınlara göre daha hızlı ve kötüdür. Meme kanserinin nedenleri kesin olarak tespit edilmemiştir. Kalıtım, beslenme şekli, sosyo-ekonomik durumlar, doğumlar, doğum kontrol hapları ve regl durumları gibi birçok faktörden bahsedilebilir. Meme kanserinin görülme sıklığı yaş ilerledikçe artsa da 50 ile 70 yaş arasında görülen kanser aile kaynaklı oluyor. Yaş ilerledikçe risk arttığı için kontrollerin sık sık yaptırılması gerekiyor. Bu yüzden meme kanseri hakkında bilgiler takip edilmelidir. Ayrıca menopoz sürecinde beş yıldan fazla hormon ilacı kullanıldığı takdirde kanser ris.kinin arttığı belirtiliyor. Meme kanserinin belirtilerini bilmek erken teşhis koyulması açısından oldukça fazla önem içerir. Meme kanserinde en belirgin etken koltuk altından ele gelen kitledir. Bu da kendimizi sık sık kontrol etmekle fark edebileceğimiz bir durumdur. Eğer kitle büyümüşse meme ucunun içeri doğru çekilmesi de bir belirtidir. Nadir görülen bir başka belirti de meme ucundan gelen kanlı ya da kansız akıntıdır. Eğer kitle çok daha fazla büyürse deride ödem ve şişme oluşabilir. 20 yaşından sonra her kadın adet bitiminden 5 ile 7 gün sonra elle kontrol etmelidir. 

Meme kanseri için riskli durumda olanlar erken yani 11 yaşından önce adet görenler ve geç menopoza girenlerdir. Ayrıca emzirmeyenlerde, ilk hamileliğini 30 yaşından sonra yaşayanlarda, aşırı alkol tüketenlerde sık görülen bir hastalıktır. Menopozun etkilerini azaltmak için kullanılan ilaç kanser riskini bir buçuk kat artırmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder