Hürriyet

28 Şubat 2011 Pazartesi

Sizi özel bir kadınla tanıştıracağım...

Sizi bu yazımda çok özel bir kadınla tanıştıracağım... Tanıştıracağım diyorum çünkü tahminime göre birçoğunuz onu tanımıyorsunuz, ismini de duymadınız... Onun ismi Rosa Parks...

Rosa Parks; 1913'te Amerika'nın Alabama eyaletinde bir 'zenci' olarak dünyaya geldi. 'Zenci' olmasını tırnakla vurguluyorum; çünkü birazdan okuyacaklarınız onun başına sadece rengi yüzünden geldi...

Bilmeyenler için söyliyim; Alabama Amerika'da ırkçılığın en yoğun olduğu eyaletlerden biri. 1950'li yıllarda yani zencilere uygulanan ayrımcılığın hat safhada olduğu dönemde; ABD'nin güney eyaletlerinde zenci ve beyazlar aynı otobüse; farklı kapılardan giriyor ve kendilerine ayrılmış bölümlerde oturabiliyorlardı.

Rosa Parks bir gün Montgomery'de bir otobüse bindi ve o otobüste bir beyaz, beyazlara ayrılan yerde yer bulamayınca, zencilere ait bölümde oturmakta olan Rosa Parks'tan koltuğundan kalkıp kendisine yer vermesini istedi. Şoför de Rosa'yı kalkması için uyardı ama o yerinden kalkmamakta direnince olay büyüdü, tutuklandı ve hapse girdi.


Olaydan sonraki bir yıldan daha uzun bir süre boyunca zenciler otobüslere binmeyip, her yere yürüyerek gittiler.

Onur mücadeleleri için başlattıkları protesto eylemleri bir yıl sonra ilk meyvesini verdi ve  Amerikan Federal Mahkemesi, otobüslerdeki bu uygulamayı kaldırdı. Bu Rosa'nın başlattığı akımın sadece ilk başarısıydı, arkasından yenileri de gelecekti...

Evet Rosa Parks bu onur mücadelesinden zaferle çıktı. Pes etmedi ama yaşadığı eyalet olan Alabama'da birçok kez tacize uğrayınca kuzeye taşınmak zorunda kaldı.

Aynı tarihlerde Alabama Valisi, zencileri üniversitelere almama gayreti içindeydi. Birbirini takip eden yıllarda büyük olaylar patlak verdi. ve hepimizin tanıdığı Martin Luther King'in liderliğindeki, giderek büyüyen o hareket 1964'de çıkarılan bir yasa ile başarıya ulaştı. 

Rosa Parks ise başarılı direnişin sembol ismi haline geldi.

Parks 1996 yılında Başkanlık Hürriyet madalyasına layık görüldü, 1999'un başında da, Kongre'nin altın madalyasına hak kazandı ve bu ödülü dönemin Amerikan Başkanı Bill Clinton'ın elinden aldı.

Rosa Parks yine 1999 yılında Time dergisi tarafından 20. yüzyılın insan hakları savunucusu seçildi.

Rosa Parks'ın mücadelesi 2002'de The Rosa Parks Story (Rosa Parks'ın Öyküsü) filmiyle beyaz perdeye aktarıldı.


 Kaynak: Wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder